Hoe hennep /jute isolatie de bouw verduurzaamd:

Hoe een gebouw energiezuinig wordt? Met o.a. een goed isolatiemateriaal. Normaal van glaswol of steenwol, maar dat kan duurzamer. Door hennep en of jute isolatie te gebruiken bijvoorbeeld. Dat is bovendien erg gezond en duurzaam.

De duurzame ontdekking:

Isolatiemateriaal is doorgaans van glas- of steenwol. Dit irriteert bij aanraking en voor de productie moeten minerale grondstoffen worden afgegraven en is er voor de productie fossiele brandstof nodig. Cemplaat levert een natuurlijke, veilige en duurzaam alternatief. En voor isolatiemateriaal ontdekten wij jute en hennep als duurzame optie. Bovendien is het natuurlijk materiaal, hierdoor irriteert het de huid niet en is het makkelijker in gebruik. Zo hebben medewerkers in principe geen beschermende middelen nodig om het te verwerken.

Nieuwe ketensamenwerkingen

Cemplaat levert isolatiemateriaal van een producent, waarin de chocolade fabriek Rittersport en participeert. In deze productie wordt veel gewerkt aan verduurzaming. Daardoor ontdekten we dat de cacaobonen voor de bekende chocolade in jute zakken worden vervoerd die vanwege wet- en regelgeving maar eenmaal mogen worden gebruikt. Zonde. De zakken werden al gemaakt van biologisch geteelde jute om de milieu-impact te beperken, maar het blijft een enorme verspilling. Toen bleek dat jute ook een geschikt isolatiemateriaal was hebben wij dit in ons assortiment opgenomen. En met groot succes.

Leveren op maat

Na de invoering van jute keken wij verder. Inmiddels leveren wij zes verschillende soorten duurzame isolatie van jute en hennep. Deze materialen groeien snel en makkelijk. Naast de biologische teelt en het hoogwaardige hergebruik van een afvalstroom is de productie ook op maat, een andere manier om verspilling te voorkomen en zo duurzaam mogelijk te opereren.

Duurzame ambities

Cemplaat is als partner van MVO Nederland gedreven om steeds duurzamere alternatieven te ontwikkelen en aan te bieden, zonder in te boeten op kwaliteit. MVO speelt ook in de rest van de organisatie een grote rol. Wij werken zo energiezuinig mogelijk, hebben een afvalbeheersplan en maken werk van een veilige werkomgeving. Ondanks dat het in de bouw nog niet vanzelfsprekend is om zo duurzaam mogelijk te werken, werken wij richting een volledig klimaatneutrale en circulaire bedrijfsvoering. Inzetten op duurzaamheid is overigens helemaal niet ingewikkeld of vervelend. Het levert juist veel op, nieuwe samenwerkingsvormen, kostenreductie en innovatie. Een aantal jaren geleden wisten wij ook niet dat jute en hennep goede isolatiematerialen zouden zijn, en nu blijkt het zelfs prettiger voor de medewerkers om mee te werken.

Met MVO Nederland werken we overigens ook op een andere manier samen: wij hebben de locatie aan de Arthur van Schendelstraat in Utrecht voorzien van onze duurzame isolatieplaten van gebruikte juten zakken.